World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Over WPA

Dr. Wolfgang Grummt, 1932 - 2013

Wijlen Dr. Wolfgang Grummt is zonder meer een vooraanstaand ornitholoog en was wereldwijd veel gevraagd als spreker en als adviseur. Dr. Wolfgang Grummt was sinds 1995 voorzitter van WPA-Deutschland. Dr. Wolfgang Grummt is geboren op 22 augustus 1932 in Wildenfels en is overleden op 7 januari 2013 te Berlijn.

Dr. Wolfgang Grummt
Dr. Wolfgang Grummt, een vooraanstaand ornitholoog

Dr. Wolfgang Grummt heeft Biologie gestudeerd aan de universiteit van Leipzig en is in 1956 begonnen als wetenschappelijk assistent van Prof. Dathe. Hij promoveerde aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, met de pelikanen (Pelecanidae) als thema van zijn proefschrift. In de loop der jaren heeft hij een zeer brede publicatielijst opgebouwd. Naast publicaties op het vlak van de ornithologie, omvat deze lijst ook diverse publicaties over zoogdieren en de diertuinbiologie. Zijn publicatielijst bestaat uit meer dan 200 wetenschappelijke en populair wetenschappelijke publicaties.

Dr. Wolfgang Grummt heeft, in de veertig jaren dat hij als curator van Tierpark Berlin werkzaam is geweest, een belangrijke rol vervult in de tot standkoming van een groot aantal conservatieprogramma's in ex-situ milieu. De wetenschappelijke aanpak is van grote waarde gebleken, die bij diverse stamboeken en registers heeft geresulteerd in een stevig fundament. Met name bij de ernstig bedreigde diersoorten was zijn sterk analytisch vermogen zeer dikwijls cruciaal, zoals onder meer bij de hyacinthara (Anodorhynchus hyacinthinus), de grote soldatenara (Ara militaris), de kaalkopibis (Geronticus eremita) en de zeearend (Haliaeetus albicilla).

Dr. Wolfgang Grummt kon als geen ander de soms zo complexe theorie voor een breed publiek toegankelijk maken. Hij is dan ook werkzaam geweest als vakredacteur van diverse Duitstalige vaktijdschriften. Hij was hoofdredacteur van "Der Zoologische Garten" en was als vakadviseur betrokken bij de "Gefiederte Welt". Behalve in Europa is hij ook veel gevraagd geweest in de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet Unie, China, Noord-Korea, Canada, Argentinië, Brazilië, Mexico, Cuba, Mongolië, Maleisië, Borneo, Singapore, Vietnam, Marokko en Zimbabwe.

Tierpark Berlin maakte een belangrijk deel uit van zijn leven, waar hij naast curator ook jaren lang plaatsvervangend directeur is geweest. Ook tijdens zijn pensioen was hij nog vrijwel dagelijks in de diertuin aan te treffen. Tierpark Berlin was zonder meer een passie te noemen. Ten tijde van de managementcrisis en de financiële problemen in 1991 heeft hij dan ook als ad interim de functie van directeur aanvaard. Middels zijn planmatige aanpak heeft hij de rust in Tierpark Berlin terug gebracht. Ook heeft hij destijds gewerkt aan een plan om Tierpark Berlin er weer boven op te helpen. Het is dan ook zeker mede op zijn conto te schrijven dat Tierpark Berlin heeft kunnen blijven voortbestaan.

Dr. Wolfgang Grummt had zitting in de Wetenschappelijke Raad van de Loro Parque Fundación op Tenerife. Hij was hier onder meer betrokken bij het conservatieprogramma voor de bijna uitgestorven spix ara (Cyanopsitta spixii). Ook maakte hij deel uit van de Species Survival Commission en Conservation Breeding Specialist Group, beide onderdeel van het IUCN, de EAZA EEP TAG Ciconiiformes / Phoenicopteriformes en de EEP Species Committee. Eveneens was hij als deskundige betrokken bij de Washington Convention (CITES).

Dr. Wolfgang Grummt ontving in Berlijn een orde van Verdienste en ontving van het IWWA in 1997 de "Conservation Award for outstanding contributions to Wildlife species and their habitats".