World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Over WPA

Prof. Tso-hsin Cheng, 1906-1998

Na een lange geschiedenis tussen de World Pheasant Association en diverse Chinese wetenschappers, vond in 1991 de oprichting van WPA-China plaats. De grondlegger van WPA-China is wijlen Prof. Tso-hsin Cheng. De relatie tussen Prof. Tso-hsin Cheng en de WPA gaat al terug naar het jaar 1978. In dat jaar werd Prof. Tso-hsin Cheng en zijn student Dr. Lu Tai-chun door de WPA uitgenodigd voor de First International Woodland Grouse Symposium in Schotland. In 1985 volgde Prof. Tso-hsin Cheng de legendarische Dr. Jean Delacour op als president van de WPA.

Prof. Tso-hsin Cheng
Prof. Tso-hsin Cheng, hoogleraar ornithologie

Prof. Tso-hsin Cheng is geboren op 18 november 1906 in Changle County in de provincie Fujian. In 1922 ging hij naar de Fujian Christian University (tegenwoordig onderdeel van de Fujian Normal University) in Fuzhou, waar hij in 1926 zijn B.Sc. behaalde. Hij vervolgde zijn studie aan de University of Michigan, waar hij in 1930 promoveerde met als titel van zijn proefschrift "The Germ Cell History of Rana cantabrigensis Baird".

In 1930 keerde Prof. Tso-hsin Cheng terug naar Fuzhou als hoogleraar en directeur aan de Faculteit Biologie van de Fujian Christian University. Ook gaf hij op regelmatige basis gastcolleges aan verschillende universiteiten: Peking University, Beijing Normal University, Northwest University, Lanzhou University, en de Shandong University.

In 1950 werd hij Research Fellow bij de Curative Committee of Animal Specimens en werd hij directeur van de Vakgroep Ornithologie bij Academia Sinica (voorheen Institute of Zoology, Chinese Academy of Science). In 1951 richte hij de Beijing Museum of Natural History op. Hij is eveneens de oprichter van de China Ornithological Society en een van de oprichters van de China Zoological Society.

Meer dan 60 jaren ondernam Prof. Tso-hsin Cheng veldexpedities en deed hij onderzoek op het vlak van de ornithologie en conservatie. Hij deed ondermeer veldstudies in de afgelegen gebieden: van het zuidelijke deel van Yunnan, op Hainan, in Tibet, en in het centrale deel van de Qinglin gebergte. Een van de resultaten is de beschrijving van 15 nieuwe ondersoorten.

Prof. Tso-hsin Cheng schreef 140 wetenschappelijke artikelen, 20 monografieën, 30 wetenschappelijke boeken en 260 essays, waarvan in het Engels:

Prof. Tso-hsin Cheng overleed op 27 juni 1998 in Beijing.