World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Nieuws

Nieuws

Agenda 2022

Bruinbehaard gordeldier (Chaetophractus villosus)
Een bruinbehaard gordeldier (Chaetophractus villosus)
in het Pakawi-park.

19 maart: Jaarvergadering WPA-Benelux in het Pakawi-park te Balen-Olmen
1-3 april: ECBG-vergadering in Hongarije
2-4 september: Fazantendag WPA Duitsland in Leipzig
10 september: Fazantendag WPA UK in Wiltshire
17 september: Fazantendag WPA-Benelux in Volkel
12-14 oktober: WPA symposium te Java, Indonesië (verplaatst naar 2023)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WPA symposium en Indonesië rondreis verplaatst naar het jaar 2023

Datum bericht: 16 mei 2022

Hoewel in de Benelux op dit moment corona geen rol speelt, komen er vanuit de medische wereld toch nog steeds vermoetingen, dat dit in de herfst mogelijk anders gaat zijn. Zeker op wereldniveau! Daarnaast is helaas ook rondom aviaire influenza de rust nog niet teruggekeerd. Eveneens zal ook de energietransitie, die op dit moment gaande is, (lees: de veranderingen op de olie- en gasmarkt in 2022) zijn impact hebben. En vermoedelijk zal dat niet gering zijn.

Bovengenoemde feiten hebben ons doen beslissen, de voor 2022 geplande WPA symposium en de voor 2022 geplande Indonesië rondreis te verplaatsen naar het jaar 2023.

Hopelijk wordt 2023 dan, eindelijk weer een wat rustiger en ook een meer voorspelbaar jaar!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoog pathogene aviaire influenza (type H5N1)

Datum bericht: 21 januari 2022

Al weer geruime tijd dienen de houders van hoendervogels, i.v.m. de landelijke maatregelen, hun dieren op te hokken of af te schermen (Nederland: sinds 26 oktober 2021, België: sinds 15 november 2021). Om zo ter voorkomen dat de dieren besmet worden met een hoog pathogene aviaire influenza virus, van het type H5N1.

Tevens is het van belang dat de houders zelf door een streng beleid, insleep van deze ziekteverwekker trachten uit te sluiten, zowel via dieren, personen, voer, alsmede voorwerpen. Ook voor deze hoog pathogene virus gelden dus, net als bij COVID-19, contactbeperkingen.

De winter is voor de focusgroepen het aangewezen moment om nog dieren om te ruilen met onverwante dieren van andere locaties, om zo met voldoende fokparen het broedseizoen te beginnen. Echter we moeten nu zeer voorzichtig zijn met het verplaatsen! Gezien de huidige ontwikkelingen is het duidelijk dat deze epizoötie voorlopig nog niet zal zijn verdwenen. We moeten nu zeker tot 15 maart 2022 het verplaatsen van dieren naar andere locaties gaan minimaliseren. Enkel wat hoogst noodzakelijk is, en enkel verplaatsingen van en naar locaties ver buiten de gebieden, waar tot dan toe recent aviaire influenza is vastgesteld. Op deze manier kunnen we de kans op besmetting door het verplaatsen gerust verwaarloosbaar klein achten, vermits dat aan alle voorzorgsmaatregelen is voldaan. De geplande verplaatsingen voor de komende weken, kunnen dus deels niet doorgaan, om zo de kans op besmetting nihil te houden! Na 15 maart 2022 hangt af van de verdere ontwikkelingen.

Wat de gevolgen zijn voor de WPA-Benelux jaarvergadering en de ECBG-vergadering in Hongarije kunnen we nu nog niet aangeven. Hierover zullen we later gaan beslissen.

Gelukkig blijkt dat omikron (COVID-19) milder verloopt dan door velen was voorspeld. Wat hopelijk zal leiden tot de afschaling van pandemie naar endemie, zeker nu zoveel mensen zijn gevaccineerd en/of recent besmet zijn geweest. Als we geluk hebben gaat de natuur de huidige COVID-19 varianten vervangen door een uitermate milde variant, die de huidige varianten verdringd, zodat we niet elke paar maanden een boostervaccinatie moeten ondergaan. Statistisch is een dergelijke ontwikkeling een zeer reëele. Maar toeval speelt hierbij een grote rol... En als het percentage LongCovid zich dan niet drastisch gaat verhogen, dan moet het toch mogelijk zijn, dat we weer het vroegere leven terug kunnen gaan oppakken!

Het is te hopen dat de natuur ons goed gezind is... Dan kunnen we weer volop activiteiten ontplooien. Het zal voor een ieder onder ons een groot genoegen zijn, wanneer we als vanouds ons traditionele jaarprogramma weer kunnen beleven.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WPA-Benelux nodigt u uit:
Fazantendag WPA-Benelux 17 september 2022

We plannen een bezoek aan Dierenpark Zie-Zoo.

Dierenpark Zie-Zoo
Dierenpark Zie-Zoo in aanbouw.

Programma

  9.30-10.00 onthaal
10.00-12.00 rondleiding in zoo
12.30-13.30 lunch in de zoo
13.30-16.00 lezingen
16.30 sluiting vrije rondgang in zoo
17.00 einde fazantendag sluiting zoo
18.30 avondbuffet
21.00 einde fazantendag

Tussenkomst

Tussenkomst dagprogramma
30,- euro voor leden
35,- euro voor niet-leden

Tussenkomst avondprogramma
35,- euro voor leden

Gelieve uw deelnamekosten over te maken op de rekening van WPA-Benelux:
IBAN: NL62INGB0001093646
BIC: INGBNL2A
Het totale bedrag dient uiterlijk 3 dagen voorafgaand aan de bijeenkomst op de rekening van de WPA-Benelux te staan.

Inschrijving is verplicht
Inschrijven bij de secretaris voor 3 september 2022.
Tel (00)32 14 378676
Email: paulo.raeymaekers@skynet.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WPA International Symposium 2023 te Taman Safari Prigen (Indonesië)(concept, wijzigingen voorbehouden), rondreis Indonesië(concept, wijzigingen voorbehouden)

Programma

Meer informatie over het programma volgt later (boeking uiterlijk vòòr 3 juni 2023). Onderstaand alvast wat extra informatie over de reis naar Indonesië, zodat de mensen die het programma willen volgen zich alvast op de reis kunnen voorbereiden.

***

?? ?? oktober
- Vertrek vanuit de Benelux (luchthaven van vertrek na keuze)
- Een tussenstop òf overstap in: Londen - Heathrow Airport (LHR)
- Geplande aankomstdatum Singapore: ?? ?? oktober

?? ?? oktober
- Aankomst Singapore - Changi Airport (SIN)
- Transfer naar het hotel in Singapore (keuze uit diverse hotels)

?? ?? oktober
- Transfer naar Changi Airport (SIN)
- Vertrek van Singapore naar Surabaya - Juanda International Airport (SUB)
- Transfer naar het hotel in Prigen (keuze uit diverse hotels)

do 12 oktober t/m za 14 oktober
Symposium, lectures & posterpresentaties in Hotel Baobab, gevestigd in het Taman Safari Prigen. In deze dierenpark is ook het Prigen Conservation Breeding Ark (PCBA) gevestigd.

?? ?? oktober (optioneel, indien terugvlucht na symposium)
- Transfer naar Juanda International Airport (SUB)
- Terugvlucht vanuit Surabaya naar de Benelux (luchthaven van aankomst na keuze)
- Eerste tussenstop in: Jakarta - Soekarno-Hatta International Airport (CGK)
- Tweede tussenstop òf overstap in: Dubai - Dubai International Airport (DXB) òf Doha - Hamad International Airport (DOH)
- Geplande aankomstdatum Benelux: ?? ?? oktober

***

Extra informatie Indonesië

Bulwerfazant (Lophura bulweri)
Haan Bulwerfazant (Lophura bulweri).
Voor de veldreis in Indonesië is het mogelijk om gebruik te maken, van het recht op een visumvrije entree voor 30 dagen (visa vrijstelling). Dit is kostenloos, echter voor een visumvrije entree bestaan wel enkele voorwaarden:
 • u dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort (bijv. Belgisch of Nederlands), met minstens één lege visumpagina;
 • het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Indonesië;
 • u dient het land binnen te komen via een grenspost die is genoemd op visa.indonesia.nl/exemptions/visa-free-travel;
 • voor binnenkomst via andere plaatsen en/of een verblijf langer dan 30 dagen is wel een visum nodig;
 • u dient Indonesië binnen 30 dagen weer te verlaten (bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarop staat wanneer u het land uiterlijk weer verlaten moet hebben);
 • voor een bezoek aan Atjeh, de Molukken en Irian Jaya moet een speciale vergunning aangevraagd worden bij het regionale hoofdkantoor van de politie en bij Dinas Intel Pam Pol Mabak in Jakarta;
 • u reist als toerist, niet als zakenreiziger (dus geen zakenreis of studiereis);
 • u mag in Indonesië niet gaan werken;
 • u dient in het bezit zijn van voldoende financiële middelen;
 • u dient voor vertrek naar Indonesië in het bezit te zijn van een retourticket of doorreisticket (sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren overigens bij het inchecken passagiers zonder geldig visum of geldig retour- c.q. geldig doorreisticket);
 • u dient alle documenten/visum te hebben die vereist zijn voor de volgende bestemming.
Bij een verblijf in Indonesië langer dan 30 dagen, of indien u niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, is wèl een visum verplicht. Voor het aanvragen van een visum kunt u terecht op de website van:
Indonesië heeft als munteenheid de Indonesische roepia (symbool: Rp, code: IDR). Er zijn zowel bankbiljetten als munten. De biljetten zijn er in een denomiatie van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en Rp 100.000. De Rp is onderverdeeld in 100 sen. De munten zijn er in een denomiatie van 50, 100, 200, 500 en Rp 1.000. Er bestaan twee verschillende series munten: aluminiumbronzen en bimetalen munten uit 1991-1998 en lichtgewicht aluminium munten vanaf 1999.

Alhoewel het mogelijk is om bij een Belgische- of Nederlandse bank vooraf de Indonesische Rp aan te kopen, is dit meestal niet zinvol (ongunstige koers). Het is echter zonder meer mogelijk om in Indonesië buitenlandse valute om te wisselen in Indonesische Rp. De Amerikaanse dollar (USD) is daarbij de meest geaanvaarde buitenlandse munt. Op de meeste plaatsen wordt de Euro echter eveens geaccepteerd. Dit omwisselen kan bij een bank, een wisselkantoor, of bij de receptie of wisselbalie in een hotel. In de hotels zijn de koersen echter vaak onvoordelig. Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden in- en uitgevoerd. Bij aankomst op de luchthaven en in de grote steden kan de Indonesische Rp ook worden afgehaald middels een kredietkaart. Voor de actuele wisselkoers kunt u terrecht op de website van: Travelex.

Haan groene Javahoen (Gallus varius)
Haan groene Javahoen in Bird Park Wisata Bogor
op Java (Indonesië).
[Bron: Bernard Dupont / Wikimedia - CC-BY-SA 2.0 Generic]
Bij de grotere hotelketens en in veel winkels en restaurants, in de grotere steden, worden kredietkaarten aanvaard. Kredietkaarten worden buiten de grote steden niet zoveel geaccepteerd. Betaalautomaten (ATM's) zijn in Indonesië algemeen. Niet elke geldautomaat in Indonesië accepteert bankpassen van een Belgische of Nederlandse bank. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland, moet de bankpas voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo. Let op: banken zetten hun betaalkaarten voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dus vooraf bij uw bank de betaalkaart voor het gebruik in Indonesië te activeren. Bij geld opnemen in het buitenland worden transactiekosten gerekend.

Indonesië kent geen zomer- en wintertijd. Gedurende onze zomertijd is het tijdsverschil daardoor 1 uur minder dan gedurende onze wintertijd. Het tijdsverschil is bovendien afhankelijk van de regio, zoals staat aangegeven in onderstaande tabel:

Tijdzone Gebied Steden Tijdsverschil zomer Tijdsverschil winter
UTC+07; West-Indonesische tijd Sumatra, Java, Zuidwest-Borneo Medan, Jakarta, Bandung, Surabaya 5 uur later 6 uur later
UTC+08; Centraal-Indonesische tijd Oost-Borneo, Celebes, Bali, Lombok Balikpapan, Denpasar 6 uur later 7 uur later
UTC+09; Oost-Indonesische tijd Molukken, Papua Ambon, Jayapura 7 uur later 8 uur later

Door dit tijdverschil, kan men last krijgen van een jetlag. Om dit zoveel mogelijk te beperken, is het raadzaam bij aankomst direct het dag- en nachtpatroon van Indonesië aan te houden.

De netspanning in Indonesië is 230 volt met een frequentie van 50 Hz. Indonesië gebruikt stopcontacten van het type C en F. De stopcontacten kunnen geaard of ongeaard zijn. Reizigers uit de Benelux hebben in Indonesië geen reisstekker nodig.

Het stedelijke verkeer is zeer intens, chaotisch en gevaarlijk. Ook op het platteland bestaan veel gevaarlijke situaties. Het is dan ook sterk af te raden om zelf een wagen of motor te besturen. Indonesië erkent overigens wel het internationaal rijbewijs, een nationaal rijbewijs uit veel andere landen (bijv.: het Belgische of het Nederlandse) is in Indonesië enkel geldig in combinatie met het internationaal rijbewijs. In België is het internationaal rijbewijs (model 1968, 3 jaren geldig) te verkrijgen via het gemeentebestuur. In Nederland is het internationaal rijbewijs (model 1949, 1 jaar geldig) te verkrijgen via iedere ANWB-winkel, met uitzondering van de Human Nature Outlets. Het is essentieel bij het huren van een bromfiets te beschikken over een internationaal rijbewijs dat expliciet vermeldt dat de huurder met een bromfiets mag rijden, en bovendien geldig is voor de specifieke categorie van bromfietsen. Een rijbewijs enkel geldig voor wagens volstaat niet voor de bijstandsverzekering, indien nodig. Het is bij het reizen in het algemeen sowieso van belang om over een goede bijstandsverzekering te beschikken. Het wordt afgeraden 's avonds en 's nachts gebruik te maken van de fietstaxi's en tuktuk's.

Wees voorzichtig met het meebrengen van souvenirs en etenswaren vanuit Indonesië. Sommige producten mogen immers niet in Europa ingevoerd worden, of er zijn aan de invoer restricties verbonden. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van:
Pas eveneens op voor namaakartikelen, in Indonesië worden deze namelijk veelvuldig aangeboden. Dergelijke artikelen worden bij aankomst op een Europese luchthaven direct in beslag genomen, bovendien kunt u dan ook nog een fikse boete vanwege merkpiraterij tegemoet zien.

Het uitvoeren van antiquiteiten is in Indonesië verboden. Ook van sommige andere cultuurgoederen is het uitvoeren verboden. Dit geldt onder meer voor sommige beelden (zoals Boeddha-beelden of delen daarvan), voorwerpen van religieuze aard, voorwerpen uit opgravingen, delen van tempels, allerlei schilderijen, prenten, mozaïeken, boeken, muziekinstrumenten, edelsmidwerk, houtsnijwerk, oude meubelen en diverse andere kunstvoorwerpen. U heeft voor de uitvoer van deze cultuurgoederen de officiële toestemming van Indonesië nodig. Voorwerpen van hout (bijv.: lijstje van een schilderij, houtsnijwerk, meubelstuk) kunnen bovendien van een beschermde soort (CITES) zijn gemaakt. Ook het uitvoeren van diverse soorten eieren, veren, balgen, opgezette dieren, hoorens, geweien, ivoor, huiden, leer, botjes, schelpen, koraalstukjes, parels, sponzen, steentjes (bijv.: jade, opaal, turkoois, diamant, smaragd, gesteente met zeldzame metalen), zand (bijv.: koraalzand, woestijnzand), etc., alsmede het uitvoeren van levende planten- en diersoorten of planten en dieren op sterk water is zeer dikwijls verboden of onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Indonesische douane. Bij het aankopen van ambachtswerken is het verstandig te vragen om, zeker als het er oud uitziet, een ontvangstbewijs en een uitvoer-certificaat of een schriftelijke verklaring van de verkoper dat het gekochte artikel vrij mag worden uitgevoerd.

Grijsborst bospatrijs (Arborophila orientalis)
Grijsborst bospatrijs (Arborophila orientalis).
Leidingwater is in Indonesië niet drinkbaar. Drink dus altijd mineraalwater uit flessen, en gebruik dit ook om de tanden mee te poetsen. Het drinken van fruitsappen op lokale markten wordt afgeraden. Ook in de hotels met internationale standaarden moet men toch opletten met het drinken van fruitsappen. Het eten van rauwe c.q. onvoldoende gebakken/gekookte of slecht gewassen voedingswaren is sterk af te raden. Indonesië staat met een hoge antibioticaresistentie op de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie vermeld. Een goede hygiëne wordt sterk aangeraden om besmetting met bacteriën en parasieten te vermijden.

Indonesië heeft strenge wetgeving ten aanzien van verdovende middelen. Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt, die in Indonesië op de lijst van verdovende middelen staan. Reizigers moeten er overigens ook over waken steeds de bagage zelf in te pakken. Ook dient men er, gedurende de reis en het verblijf, goed oog op te houden.

Het is aan te bevelen de benodigde medicijnen vanuit de Benelux mee te nemen op reis, i.v.m. de taal is het soms lastig om in Indonesië de juiste medicijnen te bekomen. Voor zowel België als Nederland geldt dat er geen verdrag bestaat met Indonesië omtrent het meenemen van medicijnen. Om te weten, indien u medicijnen gebruikt, of u uw medicijnen naar Indonesië mag meenemen en welke documenten u nodig heeft, dient u contact op te nemen met de Indonesische ambassade:
Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heeft u, voor het meenemen naar Indonesië, een Engelstalige medicijnverklaring (Medical Certificate) nodig. Meenemen van deze middelen zonder medicijnverklaring is strafbaar. Het zonder medicijnverklaring ter plaatse kopen van deze medicijnen is eveneens strafbaar. De medicijnverklaring is 1 jaar geldig (na de opgegeven ingangsdatum) en kunt u op de volgende wijze verkrijgen:
 • download het Belgisch geneesmiddelenpaspoort van de website van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) (indien Belgisch paspoort) of download het aanvraagformulier van de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) (indien Nederlands paspoort);
 • vraag de arts die uw de medicijnen heeft voorgeschreven, de verklaring op te stellen en te ondertekenen;
 • stuur de verklaring op naar het CAK, het CAK legaliseert de verklaring en stuurt deze binnen circa 4 weken terug (indien Nederlands paspoort);
 • laat de verklaring legaliseren door de Dienst Legalisatie bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (indien Belgisch paspoort) respectievelijk laat de door het CAK gelegaliseerde verklaring legaliseren door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (indien Nederlands paspoort);
 • laat de door België respectievelijk Nederland gelegaliseerde medicijnverklaring vervolgens legaliseren door de Indonesische ambassade (Indonesië is niet aangesloten bij het Apostilleverdrag);
 • neem de door de Indonesische ambassade gelegaliseerde medicijnverklaring mee op reis.
Het medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort) is niet geldig als medicijnverklaring. In het medicijnpaspoort staan alle medicijnen die u gebruikt of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. U kunt deze paspoort opvragen bij uw apotheek of (huis)arts.

Neem medicijnen altijd in de originele verpakking mee. Enkel dan is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat, en niet om drugs.

Verplichte vaccinaties:
 • corona (COVID-19), Let op: indien uw coronavaccinatie vòòraf of tijdens de reis meer dan 9 maanden is geleden, dient u mogelijk een boostervaccinatie te ondergaan of dient u zich voor de reis mogelijk opnieuw te vaccineren, om zo uw vaccinatiecertificaat te verlengen. Enkel de door de European Medicines Agency (EMA) goedgekeurde SARS-CoV-2 vectorvaccins en de SARS-CoV-2 mRNA vaccins komen hiervoor in aanmerking. Een vaccinatie met het SARS-CoV-2 eiwitvaccin Novavax is, vooralsnog, enkel geldig bij gebruik binnen de Europese Unie.
 • gele koorts.*
* In bepaalde gedeeltes van Afrika en Zuid-Amerika is er nog altijd kans op gele koorts. Indien u in een gele koorts regio bent geweest in de zeven dagen voorafgaande aan het bezoek aan Indonesië, is vaccinatie hier tegen verplicht. Dit geldt ook als u enkel een overstap hebt gemaakt op een vliegveld van een land met gele koorts.

Javaanse rode kamhoenders (Gallus gallus bankiva)
Paartje Javaanse rode kamhoenders (Gallus gallus bankiva).
Aanbevolen vaccinaties:
 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio);
 • buiktyfus;
 • hepatitis A (besmettelijke geelzucht);
 • hepatitis B;
 • rabiës (hondsdolheid);
 • tuberculose;
 • poliomyelitis;
 • tekenencefalitis;
 • Japanse encefalitis;
 • BMR (Bof, Mazelen en Rode hond).
Om aan te kunnen tonen welke inentingen u heeft gehad, dient u een ingevuld Engelstalig vaccinatieboekje mee te nemen. Het vaccinatieboekje dient door de autoriteiten op de priklocatie te worden ingevuld, maar kan ook achteraf door uw huisartsenpost worden ingevuld. Het vaccinatieboekje kunt u op de volgende wijze verkrijgen:
 • via de website van Agentschap Zorg en Gezondheid kunt u de vaccinatiekaart downloaden of per post bestellen (indien Belgisch paspoort);
 • via de website van de Sdu kunt u het "Internationaal bewijs van inenting of profylaxe" bestellen (indien Nederlands paspoort).
Hoewel het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) niet geldig is in Indonesië, is het toch zinvol om ook deze vaccinatiecertificaat bij u te hebben, zeker als u een overstap maakt in Londen. U kunt de DCC verkrijgen via de volgende apps/websites:
 • de CovidSafeBE-app en op websites als Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijv. itsme). U kunt de vaccinatiecertificaat ook per post toegestuurd krijgen. Hiervoor dient u telefonisch contact op te nemen met de Helpdesk (Vlaanderen: 078 78 78 50, Brussel: 02 214 19 19, Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032, Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93) van de regio waar u gevaccineerd werd. (indien Belgisch paspoort);
 • de CoronaCheck-app. Hiervoor dient u wel de GGD, de huisarts of ziekenhuis die u heeft gevaccineerd, toestemming te geven om uw vaccinatiegegevens door te sturen naar het RIVM. Via het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) kunt u checken of de vaccinatiegegevens zijn doorgestuurd. (indien Nederlands paspoort).
Zorg er voor dat u tijdens de reis uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook offline.

Voor zowel België als Nederland geldt dat er geen verdrag bestaat met Indonesië over het bewijs van inenten. Om er zeker van te zijn dat uw vaccinatieboekje aan alle eisen voldoet, kunt u contact op nemen met de Indonesische ambassade:
Daarnaast dient u zich, i.v.m. malaria, filariasis, zika, chikungunya en dengue (knokkelkoorts), goed te beschermen tegen muggenbeten. Het is verstandig om tijdens het bezoek aan Indonesië altijd een lange broek en een hemd met lange mouwen te dragen. Ook is het verstandig om een muskietennet (klamboe) te gebruiken tijdens het slapen. Ter plaatse zijn rookspiraaltjes te koop die muggen op afstand houden. Alhoewel muggen vooral worden aangetrokken door kooldioxyde en lichaamsgeur, is het toch ook verstandig om geen licht aan te doen, indien er een deur of raam openstaat, muggen komen immers ook op licht af. Een anti-muggenmiddel dat DEET bevat, kan eveneens bescherming bieden tegen muggenbeten. Daarnaast is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen aan te raden. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. In België en Nederland wordt nog niet tegen malaria gevaccineerd. Tegen filariasis, zika, chikungunya en dengue is geen vaccinatie beschikbaar.

Vermijd, i.v.m. schistosomiasis, elk contact met zoet oppervlaktewater.

I.v.m. de vele zwerfhonden in Indonesië, dient u voorzichtig te zijn met het buiten lopen op blote voeten. U beperkt zo het risico op een worminfectie. Daarnaast is het goed om te weten dat een deel van de zwerfhonden in Indonesië hondsdol is. Indien u in Indonesië door een zwerfhond wordt gebeten, gekrabt (met een open wond), of indien een zwerfhond bij u per ongeluk aan een open wond likt, moet u direct (zeker binnen 24 uur) het ziekenhuis opzoeken voor een antiserum tegen rabiës.

Ook is het aan te raden i.v.m. vogelgriep, uit de buurt te blijven van grote pluimveebedrijven.

Om reizigersdiarree te voorkomen zijn preventiemaatregelen essentieel, zoals het wassen van de handen en het ontsmetten van drinkwater. Even als het vermijden van verkeerd voedsel, door enkel in goede restaurants te eten en enkel bij gerenomeerde supermarkten voedsel in te kopen. Belangrijk is dat het eten goed vers is en goed doorbakken c.q. goed gekookt wordt. Indien u reizigersdiarree heeft opgelopen is het van groot belang uitdroging te voorkomen. Hiervoor zijn in lokale apotheken speciale zoutoplossingen (ORS) verkrijgbaar. Goed drinken is natuurlijk eveneens belangrijk.

Meer informatie over de gezondheidsaspecten omtrent het reizen in Indonesië kunt u vinden op de website van:
Uw basisverzekering zal doorgaans niet meer vergoeden dan de urgente medische kosten en dan nog slechts tot een beperkt maximum. Mocht u in Indonesië onverhoopt medische hulp en/of medicatie nodig hebben, dan kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen. Ook medische repatriëring terug naar huis zal niet zomaar door uw basisverzekering vergoed worden. Neem daarom ruim van te voren contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de dekking en sluit, als u die nog niet heeft, een aanvullende reisverzekering af. Zorg er voor dat u uw verzekeringsnummer en het alarmnummer van uw verzekering gedurende het verblijf in Indonesië bij de hand hebt.

Ook is het verstandig een annuleringsverzekering af te sluiten, mocht u onverhoopt toch niet kunnen deelnemen aan het symposium en/of de Indonesië rondreis.

Een goede bijstandsverzekering is uiteraard ook van groot belang.

Meer informatie over reizen in Indonesië in het algemeen kunt u vinden op de website van: Op de website van The Basetrip is meer praktische reisinformatie aangaande Indonesië te vinden.

Reservering

The Ultimate Travel Company
Aanmelding voor het WPA-symposium te Taman Safari Prigen en/of een van de rondreizen in Indonesië, gelieve te richten aan het secretariaat van de World Pheasant Association. Dit dient plaats te vinden vòòr 3 juni 2023.

De kosten zijn afhankelijk van de te kiezen opties, hotelkeuzes, datums en tijden van de vluchten, de luchthaven van vertrek (heenreis) en de luchthaven van aankomst (terugreis). De prijzen zijn op aanvraag en onder voorbehoud. De excursies dienen ter plaatse te worden betaald. Losse vliegtickets en accommodaties kunnen worden geboekt via: The Ultimate Travel Company.

Indien men enkel het basisprogramma (WPA International Symposium 2023 te Taman Safari Prigen) verkiest, kunnen de kosten lager worden gehouden. Een verlenging van de reis is optioneel. Het gaat hierbij dus om de rondreizen uit het aanvullend programma.

Het reizen per vliegtuig draagt helaas bij aan de klimaatverandering. Ook andere vormen van vervoer zijn over het algemeen niet klimaatneutraal. Om de schade aan het milieu enigszins te beperken is het mogelijk om te kiezen voor klimaatcompensatie. Via projecten wereldwijd, wordt de emissie van uw vlieg- en rondreis dan gecompenseerd. Dit kan onder meer via:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsarchief WPA-Benelux:

Nieuws 2021: agenda, Zoo Veldhoven
Nieuws 2020: agenda
Nieuws 2019: agenda, Diergaarde Blijdorp, symposium Dong Hoi, citytrip Hanoi, Viëtnam rondreis, veldreis Noord-Thailand
Nieuws 2018: agenda, Cracid Breeding and Conservation Center
Nieuws 2017: agenda, Burger's Zoo, "Galliformes", Vogelpark Avifauna
Nieuws 2016: agenda, Kasteelpark Born, symposium Beijing, China rondreis
Nieuws 2015: agenda, Ouwehands Dierenpark, WPA 40-jarig jubileum
Nieuws 2014: agenda, Japanse tuin, Zoo Antwerpen, Tayto Park, archeologische bezienswaardigheden, O'Connell's Traditional Irish Pub
Nieuws 2013: agenda, Zoo Parc Overloon, Edinburgh Zoo, The Scotch Whisky Experience
Nieuws 2012: agenda, Vogelpark Avifauna
Nieuws 2011: agenda, Burgers Zoo, Zoo Pilzen, Zoo Praag en de bierbrouwerijen Pilsner Urquell in Pilzen en U. Medvídků-brouwerij in Praag

Galliformes in the picture:

Banners: galliformes van het jaar