Extra informatie Thailand
Prelaatfazanthaan (Lophura diardi). [Bron: Rushenb /
Wikimedia - CC-BY-SA 4.0 International]
Voor de veldreis in Noord-Thailand is het mogelijk om gebruik te maken, van het recht op een visumvrije entree voor 30 dagen (visa vrijstelling). Dit is kostenloos, echter voor een visumvrije entree bestaan wel enkele voorwaarden:
- u dient in het bezit te zijn van een geldig Belgisch of Nederlands paspoort, met minstens één lege visumpagina;
- het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Thailand;
- u dient Thailand binnen 30 dagen weer te verlaten (bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarop staat wanneer u het land uiterlijk weer verlaten moet hebben);
- u reist als toerist, niet als zakenreiziger (dus geen zakenreis of studiereis);
- u mag in Thailand niet gaan werken;
- u dient in het bezit zijn van voldoende financiële middelen;
- bij aankomst over land, dient u er rekening mee te houden dat u in 2019 hooguit al éénkeer eerder Thailand over land mag zijn binnengekomen (Per jaar mag u Thailand zonder visum maximaal twee keer over land binnenreizen. Er zitten geen beperkingen aan de hoeveelheid inreizen per vliegtuig.);
- u dient voor vertrek naar Thailand in het bezit te zijn van een retourticket of doorreisticket (sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren overigens bij het inchecken passagiers zonder geldig visum of geldig retour- c.q. geldig doorreisticket);
- u dient alle documenten/visa te hebben die vereist zijn voor de volgende bestemming.
Bij een verblijf in Thailand langer dan 30 dagen, of indien u niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, is wèl een visum verplicht. Voor het aanvragen van een visum kunt u terecht op de website van:
Thailand heeft als munteenheid de baht (symbool: ฿, code: THB). Er zijn zowel bankbiljetten als munten. De biljetten zijn er in een denomiatie van 20, 50, 100, 500 en 1000 baht. Van elk biljet zijn meerdere versies in omloop. De baht is onderverdeeld in honderd satang. De munten zijn er in een denomiatie van 1, 5, 10, 25 en 50 satang en 1, 2, 5 en 10 baht. De aluminium munten van 1, 5 en 10 satang worden eigenlijk niet meer gebruikt. De messing munten, met een waarde van 25 en 50 satang, zijn in beperkte mate in omloop.
Alhoewel het mogelijk is om bij een Belgische- of Nederlandse bank vooraf de Thaise baht aan te kopen, is dit meestal niet zinvol (ongunstige koers). Het is echter zonder meer mogelijk om in Thailand buitenlandse valute om te wisselen in Thaise baht. De Amerikaanse dollar (USD) is daarbij de meest geaanvaarde buitenlandse munt. Op de meeste plaatsen wordt de Euro echter eveens geaccepteerd. Dit omwisselen kan bij een bank, een wisselkantoor, of bij de receptie of wisselbalie in een hotel. In de hotels zijn de koersen echter vaak onvoordelig. Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden in- en uitgevoerd. Bij aankomst op de luchthaven en in de grote steden kan de Thaise baht ook worden afgehaald middels een kredietkaart. Voor de actuele wisselkoers kunt u terrecht op de website van:
Travelex.
Crawfurdfazant (Lophura leucomelanos crawfurdii).
[Bron: Jason Thompson / Flickr - CC-BY 2.0]
Bij de grotere hotelketens en in veel winkels en restaurants, in de grotere steden, worden kredietkaarten aanvaard. Betaalautomaten (ATM's) zijn in Thailand algemeen. Niet elke geldautomaat in Thailand accepteert bankpassen van een Belgische of Nederlandse bank. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland, moet de bankpas voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo. Let op: banken zetten hun betaalkaarten voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dus vooraf bij uw bank de betaalkaart voor het gebruik in Thailand te activeren. Bij geld opnemen in het buitenland worden transactiekosten gerekend.
Thailand kent geen zomer- en wintertijd. Gedurende onze zomertijd is het verschil +5 uur, het is dan dus 5 uur later dan in de Benelux. En gedurende onze wintertijd is het verschil +6 uur, het is dan dus 6 uur later dan in de Benelux. Door dit tijdverschil, kan men last krijgen van een jetlag. Om dit zoveel mogelijk te beperken, is het raadzaam bij aankomst direct het dag- en nachtpatroon van Thailand aan te houden.
De netspanning in Thailand is 220 volt met een frequentie van 50 Hz. Thailand gebruikt stopcontacten van het type A, B, C, F en O. De stopcontacten kunnen geaard of ongeaard zijn. Voor reizigers uit de Benelux is het daarom van belang om een wereldstekker mee te nemen met type A en B.
Het stedelijke verkeer is zeer intens, chaotisch en gevaarlijk. Ook op het platteland bestaan veel gevaarlijke situaties. Het is dan ook sterk af te raden om zelf een wagen of motor te besturen. Thailand erkent overigens wel het internationaal rijbewijs, een nationaal rijbewijs uit veel andere landen (bijv.: het Belgische of het Nederlandse) is in Thailand enkel geldig in combinatie met het internationaal rijbewijs. In België is het internationaal rijbewijs (model 1968, 3 jaren geldig) te verkrijgen via het gemeentebestuur. In Nederland is het internationaal rijbewijs (model 1949, 1 jaar geldig) te verkrijgen via iedere
ANWB-winkel, met uitzondering van de Human Nature Outlets. Het is essentieel bij het huren van een bromfiets te beschikken over een internationaal rijbewijs dat expliciet vermeldt dat de huurder met een bromfiets mag rijden, en bovendien geldig is voor de specifieke categorie van bromfietsen. Een rijbewijs enkel geldig voor wagens volstaat niet voor de bijstandsverzekering, indien nodig. Het is bij het reizen in het algemeen sowieso van belang om over een goede bijstandsverzekering te beschikken. Het wordt afgeraden 's avonds en 's nachts gebruik te maken van de fietstaxi's en tuktuk's.
Wees voorzichtig met het meebrengen van souvenirs en etenswaren vanuit Thailand. Sommige producten mogen immers niet in Europa ingevoerd worden, of er zijn aan de invoer restricties verbonden. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van:
Pas eveneens op voor namaakartikelen, in Thailand worden deze namelijk veelvuldig aangeboden. Dergelijke artikelen worden bij aankomst op een Europese luchthaven direct in beslag genomen, bovendien kunt u dan ook nog een fikse boete vanwege merk-piraterij tegemoet zien.
Het uitvoeren van antiquiteiten is in Thailand verboden. Ook het uitvoeren van sommige andere voorwerpen is verboden. Dit geldt onder meer voor beelden (zoals Boeddha-beelden of delen daarvan), voorwerpen van religieuze aard, voorwerpen uit opgravingen, delen van tempels, antieke schilderijen en alle andere kunstvoorwerpen. U heeft hiervoor officiële toestemming nodig van de Office of Archelogy and National Museums, Fine Arts Department, 81 Thanon Sri Ayuthya, Bangkok. Bij het aankopen van ambachtswerken is het verstandig te vragen om, zeker als het er oud uitziet, een ontvangstbewijs en een schriftelijke verklaring van de verkoper dat het gekochte artikel vrij mag worden uitgevoerd of een uitvoer-certificaat.
Grijze pauwfazant (Polyplectron bicalcaratum).
[Bron: Hiyashi Haka / Flickr - CC-BY-NC-SA 2.0]
Leidingwater is in Thailand niet drinkbaar. Drink dus altijd mineraalwater uit flessen, en gebruik dit ook om de tanden mee te poetsen. Het drinken van fruitsappen op lokale markten wordt afgeraden. Ook in de hotels met internationale standaarden moet men toch opletten met het drinken van fruitsappen. Het eten van rauwe c.q. onvoldoende gebakken/gekookte of slecht gewassen voedingswaren is sterk af te raden. Thailand staat met de hoogste antibioticaresistentie op de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie vermeld. Een goede hygiëne wordt sterk aangeraden om besmetting met bacteriën en parasieten te vermijden.
In Thailand is de e-sigaret verboden. Het roken van een e-sigaret kan leiden tot een hoge boete. Ook is het verboden om in Thailand op het strand te roken.
Thailand heeft strenge wetgeving ten aanzien van verdovende middelen. Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt, die in Thailand op de lijst van verdovende middelen staan. Reizigers moeten er overigens ook over waken steeds de bagage zelf in te pakken. Ook dient men er, gedurende de reis en het verblijf, goed oog op te houden.
Het is aan te bevelen de benodigde medicijnen vanuit de Benelux mee te nemen op reis, i.v.m. de taal is het soms lastig om in Thailand de juiste medicijnen te bekomen. Voor zowel België als Nederland geldt dat er geen verdrag bestaat met Thailand omtrent het meenemen van medicijnen. Om te weten, indien u medicijnen gebruikt, of u uw medicijnen naar Thailand mag meenemen en welke documenten u nodig heeft, dient u contact op te nemen met de Thaise ambassade:
Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heeft u, voor het meenemen naar Thailand, een Engelstalige medicijnverklaring (Medical Certificate) nodig. Meenemen van deze middelen zonder medicijnverklaring is strafbaar. Het zonder medicijnverklaring ter plaatse kopen van deze medicijnen is eveneens strafbaar. De medicijnverklaring is 1 jaar geldig (na de opgegeven ingangsdatum) en kunt u op de volgende wijze verkrijgen:
- download het Belgisch geneesmiddelenpaspoort van de website van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) (indien Belgisch paspoort) of download het aanvraagformulier van de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) (indien Nederlands paspoort);
- vraag de arts die uw de medicijnen heeft voorgeschreven, de verklaring op te stellen en te ondertekenen;
- stuur de verklaring op naar het CAK, het CAK legaliseert de verklaring en stuurt deze binnen circa 4 weken terug (indien Nederlands paspoort);
- laat de verklaring legaliseren door de Dienst Legalisatie bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (indien Belgisch paspoort) respectievelijk laat de door het CAK gelegaliseerde verklaring legaliseren door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (indien Nederlands paspoort);
- laat de door België respectievelijk Nederland gelegaliseerde medicijnverklaring vervolgens legaliseren door de Thaise ambassade (Thailand is niet aangesloten bij het Apostilleverdrag);
- vraag de Thaise Food and Drug Administration om toestemming voor het meenemen van de medicijnen, uiterlijk 2 weken voor het afreizen online middels: http://permitfortraveler.fda.moph.go.th;
- neem de door de Thaise ambassade gelegaliseerde medicijnverklaring mee op reis.
Het medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort) is niet geldig als medicijnverklaring. In het medicijnpaspoort staan alle medicijnen die u gebruikt of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. U kunt het paspoort opvragen bij uw apotheek of (huis)arts.
Neem medicijnen altijd in de originele verpakking mee. Enkel dan is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat, en niet om drugs.
Verplichte vaccinaties:
* In bepaalde gedeeltes van Afrika en Zuid-Amerika is er nog altijd kans op gele koorts. Indien u in een gele koorts regio bent geweest in de zeven dagen voorafgaande aan het bezoek aan Thailand, is vaccinatie hier tegen verplicht. Dit geldt ook als u enkel een overstap hebt gemaakt op een vliegveld van een land met gele koorts.
Aanbevolen vaccinaties:
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio);
- buiktyfus;
- hepatitis A (besmettelijke geelzucht);
- hepatitis B;
- rabiës (hondsdolheid);
- tuberculose;
- poliomyelitis;
- tekenencefalitis;
- Japanse encefalitis;
- BMR (Bof, Mazelen en Rode hond).
Daarnaast dient u zich, i.v.m. malaria, filariasis, zika, chikungunya en dengue (knokkelkoorts), goed te beschermen tegen muggenbeten. Het is verstandig om tijdens het bezoek aan Thailand altijd een lange broek en een hemd met lange mouwen te dragen. Ook is het verstandig om een muskietennet (klamboe) te gebruiken tijdens het slapen. Ter plaatse zijn rookspiraaltjes te koop die muggen op afstand houden. Ook is het verstandig om geen licht aan te doen, indien er een deur of raam openstaat, muggen komen immers op licht af. Een anti-muggenmiddel dat DEET bevat, kan eveneens bescherming bieden tegen muggenbeten. Daarnaast is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen aan te raden. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Tegen malaria, filariasis, zika, chikungunya en dengue is geen vaccinatie beschikbaar.
Vermijd, i.v.m. schistosomiasis, elk contact met zoet oppervlaktewater.
I.v.m. de vele zwerfhonden in Thailand, dient u voorzichtig te zijn met het buiten lopen op blote voeten. U beperkt zo het risico op een worminfectie. Daarnaast is het goed om te weten dat een deel van de zwerfhonden in Thailand hondsdol is. Indien u in Thailand door een zwerfhond wordt gebeten, gekrabt (met een open wond), of indien een zwerfhond bij u per ongeluk aan een open wond likt, moet u direct (zeker binnen 24 uur) het ziekenhuis opzoeken voor een antiserum tegen rabiës.
Ook is het aan te raden i.v.m. vogelgriep, uit de buurt te blijven van grote pluimveebedrijven.
Paartje streepfazanten (Lophura leucomelanos lineata),
A monograph of the pheasants, William Beebe.
Om reizigersdiarree te voorkomen zijn preventiemaatregelen essentieel, zoals het wassen van de handen en het ontsmetten van drinkwater. Even als het vermijden van verkeerd voedsel, door enkel in goede restaurants te eten en enkel bij gerenomeerde supermarkten voedsel in te kopen. Belangrijk is dat het eten goed vers is en goed doorbakken c.q. goed gekookt wordt. Indien u reizigersdiarree heeft opgelopen is het van groot belang uitdroging te voorkomen. Hiervoor zijn in lokale apotheken speciale zoutoplossingen (ORS) verkrijgbaar. Goed drinken is natuurlijk eveneens belangrijk.
Meer informatie over de gezondheidsaspecten omtrent het reizen in Thailand kunt u vinden op de website van:
Uw basisverzekering zal doorgaans niet meer vergoeden dan de urgente medische kosten en dan nog slechts tot een beperkt maximum. Mocht u in Thailand onverhoopt medische hulp en/of medicatie nodig hebben, dan kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen. Ook medische repatriëring terug naar huis zal niet zomaar door uw basisverzekering vergoed worden. Neem daarom ruim van te voren contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de dekking en sluit, als u die nog niet heeft, een aanvullende reisverzekering af. Zorg er voor dat u uw verzekeringsnummer en het alarmnummer van uw verzekering gedurende het verblijf in Thailand bij de hand hebt.
Ook is het verstandig een annuleringsverzekering af te sluiten, mocht u onverhoopt toch niet kunnen deelnemen aan het symposium en/of de Thailand rondreis.
Een goede bijstandsverzekering is uiteraard ook van groot belang.
Meer informatie over reizen in Thailand in het algemeen kunt u vinden op de website van:
Op de website van
The Basetrip is meer praktische reisinformatie aangaande Thailand te vinden.