World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Beschermd milieu

Fokprogramma's

Fokprogramma's zijn bedoeld voor collection planning. Binnen de WPA bestaan een aantal Regional Collection Plans. De collections plans worden samengesteld door de Galliformes Taxon Advisory Group (Galliformes TAG). De taken van deze TAG zijn:

Een belangrijk onderdeel van de fokprogramma's van de WPA betreft de studbooks. Hierin worden alle exemplaren van de betreffende soort in beschermd milieu opgenomen. Veel WPA studbooks vallen onder de European StudBooks (ESB) van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

De European Endangered Species Programme (EEP) betreft fokprogramma's van de EAZA en is de meest intensieve type van populatiemanagement voor bedreigde diersoorten, uitgevoerd door EAZA-leden. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het opbouwen van een populatie in beschermd milieu, welke dienst kan doen bij herintroductie. Ook non-EAZA collecties kunnen deelnemen aan dit programma, zoals de private collecties van enkele particuliere WPA-leden.

Andere fokprogramma's waar de WPA aan deelneemt zijn de International Studbooks en de Conservation Breeding Programmes van de World Association of Zoos and Aquariums (WAZA).